Körömrágás – megoldás?

Nap mint nap körömmel foglalkozó szakemberként okvetlenül is észreveszem ha valaki rágja a körmét. Ez sajnos rengeteg gyereket és felnőttet is érint manapság, nem szabad szó nélkül elmenni mellette.

Kamasz lány körme, körömrágásról való leszokás után

A körömrágás is egyfajta magunkban kialakított függőség amire sikerült rászoknunk, bizonyára valami okkal. Természetesen a legegyszerűbb a kiváltó – lelki – okok kezelése, megszüntetése, de tapasztalatom szerint ez a legnehezebben kivitelezhető. A bonyolultabb és költségesebb megoldások, mint a keserű ízű körömlakk, a körömmatrica, vagy a ragtapasz csak ritkán hoznak eredményt.

Körömrágáskor olló helyett használjuk a fogakat, ezzel pedig komoly sérülések alakulhatnak ki a körmöt körülvevő bőr területén. A körömágygyulladást a körömrágás mellé társuló kóros kézmosás váltja ki. A felázott körömágy gyakran vérzik, fogékonyabb a gombás fertőzésekre. Ha a szájba is átkerül, fogászati és ínyproblémát okozhat. Forrás: HáziPatika.com: A körömrágásról is le lehet szokni – tippek, tanácsok

Mivel a körömrágás valami negatív dologra, érzelemre adott reakció látható formája, megpróbálhatjuk pozitívba fordítani valami széppel! Elsősorban kamasz lányoknál, nőknél lehet hatékony megoldás a köröm megszépítése, azaz manikűr és festés, esetleg géllakk. Mindenkinek lehet olyan szép körmöt csinálni, amit nem fog lerágni!

Ha sikerül 1-2 hónapig megtartani a szép, új körmöt, talán a kiváltó ok is halványulni fog, akár meg is szűnik… Minden lelki bajunk egy aprósággal kezdődik, és talán a gyógyszere sem kell hogy nagyobb legyen.

Fontos, hogy a sérült, régóta rágott körmöt, körömágyat ne otthon próbáljuk meg helyrehozni, forduljunk szakemberhez!

gyermek_korom